När det gäller muskelskador, vad är skillnaden mellan bristningar och sträckningar?

Både bristning och sträckning är varianter av mjukdels skada (exempelvis skadad muskel), men i medicinsk terminologi används inte benämning bristning och sträckning alls. Mjukdelsskador delas in i partiella rupturer och totala rupturer. Ordet ruptur innebär skada på mjukdelar och det kan handla om att en menisk gått sönder, muskelfibrer gått av och så vidare. Men det som man i folkmun menar med ovanstående termer är att en sträckning är en mindre partiell ruptur och en bristning en större, men båda handlar om muskelfibrer som gått av.

Frågan är bara hur stor skadan är. För detta är också avgörande för hur snabb rehabiliteringen och läkningen är. Det är dock inte bara skadans storlek som avgör återhämtningstiden, det finns individuella aspekter, fysiskt status (ju mer vältränad, desto snabbare läkning), arv och ålder. Belastningen på träningen ökas beroende på hur den skadade vävnaden reagerar på träningen, inte på hur stor skadan är.

Efter den akuta fasen ska man generellt börja med att aktivera muskeln statiskt (dvs. bara spänna muskeln), men utan belastning för att kontrollera spänningen i muskeln. Denna snälla aktivering medför att muskelfibrerna guidas så att ändarna hittar tillbaks till varandra i fin ordning. Faran med att pressa för snabbt är att fiberordningen störs och inflammationen blir mer långvarig.

Mitt råd är att ta hand om skadan så bra som möjligt under den akuta fasen, och därefter konsultera medicinsk personal snarast. Men om man inte lyckas få en tid förrän efter en vecka, vilket inte är ovanligt, kan man alltså börja med statiska övningar för att få igång processen lite.

Må gott!
Shirin Zarur

Ursprungligen publicerad 2014-09-13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: