Ta hand om dina akuta muskelskador

Nyligen fick en vän en ganska rejäl muskelskada när hon tränade inför ett lopp. Hon fick lite instruktioner för att ta hand om skadan i början, och uppmuntrades sen att söka hjälp hos sjukgymnast, då det är viktigt att rehabilitera denna typ av skador för att få en bra funktion igen. Kort därefter berättade hon att några bekanta nämnt att de nog fått en liten bristning eller sträckning, och hon fick frågan; ska jag lägga värme på?

Av denna anledning valde jag ämnet akuta muskelskador till detta inlägg.

Förtydligande av akut skada; en skada som sker vid en specifik tidpunkt med vävnadsskada som följd, exempelvis skador på menisker, ligament, muskler och benbrott. Medan sen-inflammationer, stressfrakturer med flera benämns överbelastningsskador.

Vid alla akuta skador sker det en vävnadsskada med en blödning som följd, med några väldigt få undantag – men jag lägger inget fokus på det nu. Det primära målet är alltid att stoppa blödningen så fort som möjligt, då en blödning förlänger läkningstiden. Detta beror på att kroppen då måste lägga en massa tid och energi på att ta hand om blodet som runnit ut i vävnaden, den ska absorberas och brytas ned, istället för att fokusera på den skadade vävnaden. De närmaste dygnen därefter använder man lindan för att hindra den sekundära svullnaden, som består av vätska som samlas i området på grund av den inflammatoriska processen som sätter igång, och det är en fördel att hålla nere denna svullnad också.

I den akuta fasen, som varar 3 dagar, pågår en inflammation. Under denna tid ska man:

  • Lindas omedelbart, och hållas lindad i minst 48 h, men gärna ngt extra dygn
  • Ta hand om vävnaden och avlasta, det vill säga, försöka att inte arbeta så mycket med det skadade området, låt muskel eller led vila
  • Eventuellt isas för smärtlindring

Det man INTE ska göra under den akuta fasen är:

  • Ta anti-inflammatoriska tabletter, då det i studier framkommit att initialt går läkningen fortare och man kan komma igång snabbare med träning, men några veckor senare har de som tagit anti-inflammatorisk medicin en svagare vävnad i det skadade området än de som inte tagit medicinen, det man inte vet är hur länge försvagningen håller i sig. Men bättre att ta det säkra före det osäkra tycker jag. Behöver du smärtlindring, använd paracetamol, exempelvis Alvedon
  • Lägga värme på det skadade området – detta ökar cirkulationen och ökar på den inflammatoriska processen vilket inte är bra för läkningen
  • Massera och rulla påmassagerullar – även detta ökar cirkulationen och den inflammatoriska processen

På återseende!

Shirin Zarur

Ursprungligen publicerad 2014-09-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: