Muskelsmärta och obalans i axelleden

Jag blev inspirerad att skriva följande inlägg efter att ha träffat en vän för några dagar sedan, han har besvär med en axel sedan en tid tillbaka. Axeln blev bättre en tid, men blev sedan sämre igen. Han märkte att triggerpunkts behandling (massage med tryck) på några rotatorkuff muskler (små stabiliserande muskler i axelleden) hjälpte. Men när värken kom tillbaka var situationen värre, med spridning av smärtan till fler muskler och en svårighet att lyfta armen. De här symtomen skulle kunna härleda från flera olika diagnoser.

Vad göra?

Som jag förklarat i det tidigare inlägget, så kan det här vara en typisk historia om smärta orsakad av obalans kring axelleden. Axelleden är väldigt beroende av skulderbladet och dess funktion, och så även av eventuell förkortad och/eller tight bröstmuskulatur.

Om jag nu enbart behandlar symtomet triggerpunkts smärta i en muskel, så har jag inte påverkat det underliggande problemet och värken/smärtan kommer att komma tillbaks. Det felaktiga rörelsemönstret fortsätter att belasta muskulaturen fel och förstör balansen.

Ändrad kraft- och belastning i leden samt muskelarbetet kring axeln kan ge väldigt många olika sekundära symtom; olika inflammationer och irritationer i rotatorkuffens senor, bursit (inflammerad slemsäck), impingement (inklämning av senor), små partiella rupturer etc.

Om smärtan härstammar från obalans enligt beskrivningen ovan så kommer massage, akupunktur, triggerpunkts behandling och så vidare lindra symtomen, men du behöver aktivt arbeta med kroppen, och i detta fall just axeln, för att få den i balans igen samt att komma åt roten till problemet.

Ursprungligen publicerat 2014-10-04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: