Obalans och ändrade rörelsemönster

Ämnet obalanser och förändrade rörelsemönster och motorprogram som påverkar den muskulära kedjan är komplicerat, och det tog mig åtminstone sex år som sjukgymnast att helt förstå det. Eventuellt så ger jag mig på att försöka förklara konceptet mer ingående i ett annat inlägg senare. Det här inlägget är egentligen bara en introduktion inför nästa inlägg som handlar om axelbesvär, och kanske för fler inlägg därefter, vem vet… 🙂

Normalt sett är muskelsmärta ett symtom, inte en primär diagnos på skada om det inte rört sig om en akut muskelskada, exempelvis ruptur. Varför?

Vi är födda inprogrammerade med specifika rörelse- och motorprogram som utvecklas under barnåren. Dessa program kontrollerar vårt rörelsemönster och med dessa bibehåller vi balansen i kroppen. Balans mellan böj- och sträckmuskulatur, mellan små stabiliserande muskler och stora kraftutvecklande muskler, samt bibehåller en god balanserad hållning.

MEN, vår vardag med monotona arbeten, sittandet, stillastående och så vidare, förstör vår fysiska balans. Vi överarbetar vissa delar av kroppen, och tappar därmed styrka i andra; våra leder belastas då biomekaniskt felaktigt, med högre belastning på ligament, brosk, diskar med mera som följd. Vårt rörelsemönster förändras och musklerna fortsätter att arbeta på ett felaktigt sätt enligt det nya motorprogrammet som skapats till följd av långvarigt förändrat rörelsemönster.

Muskelsmärta på grund av överbelastning kan vara primär om man till exempel rengör 20 fönster på en dag, och får då generellt ont i hela axelns muskulatur, men det lägger sig helt efter några få dagar. Men om smärtan inte triggats igång på ett liknande sätt så beror det troligtvis mer på obalans.

Jag hoppas att du nu är lite visare när det gäller skillnaden mellan felbelastnings smärta orsakad av obalans jämfört med akut muskelsmärta.

Med vänlig hälsning

Shirin

Ursprungligen publicerad 2014-09-30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: