Fotledsstukningar del 2; Hur vet man hur illa foten är efter fotledsstukningen?

Till att börja med; kan spelaren gå på foten och ta ett antal steg efter skadan? Om svaret är ja, behövs ingen röntgen direkt. Foten måste däremot ju lindas hårt – kompression är det viktigaste i det akuta skedet – och lindas om efter 20 min med medelhårt drag i lindan. Foten får ej vara olindad första 48 timmarna. Om en idrottsmedicinskt kunnig sjukgymnast/naprapat/läkare finns på plats får gärna denne känna igenom foten på de områden som är kända för frakturer för att utesluta detta.

Först efter 4-7 dagar ska foten testas för anatomisk stabilitet – dvs testa ligamenten, man kan kolla av huden efter blödning – vilket ger information om skadade ligament och ledkapsel även tidigare, men undersökning tidigare ger tyvärr inte lika pålitliga resultat när det gäller testerna.

Kraftigt nedsatt rörlighet och stumhet i själva leden ger misstanke om eventuell svullnad i fotleden, vilket om oturen är framme kan bero på att brosket inuti fotleden fått en smäll, som förvärras av tryck på leden. I detta fall bör foten röntgas för att utesluta små skelettflisor (dock inte akut – bättre om det gått några dagar då eventuell skada syns bättre på röntgen).
Hur ska foten rehabiliteras? Och hur länge? När kan idrottaren återgå till vanlig träning och matchspel igen? Information och diskussion om detta i senare inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: