Har du koll på din hållning? Diskussion om kroppshållning…

Min generation blev nog inte lika tjatad på om att ”sträcka på sig” eller ”gå med rak rygg” som tidigare generationer blev, där barn och ungdomar även i skolan fick tillsägelser om hållningen. Bra eller dåligt att slippa tjatet? Kanske mest dåligt. Idag ser jag ännu sämre hållning på nästa generation, dvs dagens barn och ungdomar, för vi tjatar troligtvis ännu mer på till dem att sträcka på sig.

Men är det rätt sätt att uttrycka sig då? Om jag har en patient och ber denna sträcka på sig, ser man oftast en konstig form av militär sträckning där folk drar in magen, trycker ut bröstet och lutar överkroppen bakåt. Det är inte riktigt det vi vill åt när vi talar om vikten av en bra hållning… En bra hållning innebär att placera kroppens olika segment på varandra i balans med så liten energi åtgång som möjligt, men där vi intar en för oss neutral position så att våra leder mår bra, och där vi inte behöver spänna upp oss för att hamna i rätt läge. Enkelt? Ja, för ett barn på 2-5 år. De är experter på detta. Därefter börjar vi sitta för mycket, och med åren går det tyvärr utför. Barn börjar specialisera sig på idrott så det blir för homogena rörelsemönster, spela datorspel, leka med Ipads, smartphones etc. Det värsta vi kan göra med våra kroppar när vi talar hållning är att sitta stora delar av dagen.

Hur beskriver jag för en patient att inta en bra hållning då? Jag börjar alltid nerifrån;

  • Fötter; Gunga lite fram och bak på fötterna och hitta tyngdpunkt alldeles framför fotleden på foten – men känn att du har god kontakt med golvet i följande 3 punkter; stortå basen, lilltå basen och hälen.
  • Knän; spänn låren och tryck bak knäna, därefter slappna av och böj knäna lätt. Upprepa några gånger, hitta därefter ett mellan läge – där du känner att knäna är lösa och låret vilar på underbenet utan att du behöver spänna musklerna.
  • Bäcken; den här är svår för många! Tippa bäckenet lite bakåt (dvs runda ländryggen) och därefter tippa bäckenet framåt (dvs svanka ländryggen – som en anka). Upprepa några gånger och försök sedan hitta ett mellan läge med lätt svank i ländryggen utan att behöva trycka bäckenet åt något håll, i detta läge ska du ha en lätt neutral svank som vi kallar det.
  • Bröstkorg; andas in och tryck upp bröstet – andas ut och sjunk ihop. Upprepa några gånger. Avsluta med att hitta ett litet lyft av bröstbenet.
  • Axlar; rulla axlarna bakåt i stora cirklar några gånger, avsluta efter att ha rullat axlarna bakåt och neråt, slappna av i det läget.
  • Nacke/huvud; placera huvudet på topp! 😉 Tänk dig att den mest prominenta delen av huvudet pressas uppåt mot taket, men tippa inte huvudet bak, utan håll ner hakan lite så att ögonen är i horisontalläget.

Titta på videon här! En bild säger mer än 1000 ord, en video säger ännu några fler…

När du hittat positionen, tänk dig att du lyfter hela ryggraden upp från bäckenet. Jag hörde en gång en yogalärare instruera ryggens position på ett poetiskt sätt; Tänk att ryggraden med dess kotor är som ett pärlband, och att du sträcker upp pärlbandet så att pärlorna dras uppåt. Vackert sätt att uttrycka hållningskorrigeringen på.

Men tyvärr räcker inte detta för alla. Som jag i tidigare blogg inlägg påpekat så har dagens samhälle med viss typ av träningssätt (pumpa upp vissa muskler), det sittande arbetet där vi har armarna framför oss på ett skrivbord i flera timmar/dag etc förändrat anatomin kring lederna. Det skapas nu ett drag åt det starkare hållet, det kan också vara så att vissa muskler är förkortade eller för aktiva och det blir för jobbigt att försöka hålla upp leden i neutralläge med den uttröttade eller svaga muskeln på andra sidan. Ett relativt enkelt exempel; Bröstmuskulaturen har en tendens att bli stark, kort och överaktiv jämfört med ryggmuskulaturen. Tänk på alla grabbar som vill pumpa upp brösten. Men den blir inte stark, kort och överaktiv bara av felaktig träning, men också av våra vardagsrörelser och arbetspositioner; exempelvis det vi terapeuter hatar – sittande kontorsarbetet. Jag kan försöka instruera denna person i korrekt hållning, men om bröstmuskulaturen drar fram axlarna konstant, kommer personen i fråga inte orka inta en korrekt hållning mer än ngn minut. Det blir för mycket arbete, därav måste man också arbeta på att få kroppen i balans. Och detta gäller inte bara överkropp, det är minst lika viktigt med musklerna i bålen, bäckenet och höfterna, samt kring nacken.

Det går därför inte att lösa allas dåliga hållning på samma sätt, eller med samma instruktioner, men för de som inte har så stora problem med stelheter eller svagheter kan jobba på sin hållning enligt instruktionen ovan.

För er övriga; för Guds skull, påbörja ett mer balanserat liv…! Boka en tid hos en sjukgymnast eller dylikt och ta tag i dina fysiska problem.

Det är i alla fall mina tankar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: