Inför skidåkningen

Hej kära läsare.

Detta inlägget handlar om att förbereda sig för skidsäsongen. Kanske är jag lite sent ute, men bättre sent än aldrig… (denna blogg postades urpsrungligen 2016-12-14).

Jag får ofta höra kommentarer av människor som ska iväg på skidresa att de ska börja träna benen. Då ska man dock ha klart för sig att man behöver börja med detta i tid. Det är nämligen så att när vi gör nya rörelser eller övningar så har vi ju en tendens att få träningsvärk. Detta är helt naturligt. När vi belastar kroppen på ett sätt som vi inte utfört på ett tag och musklerna jobbar i nya vinklar och djup så reagerar kroppen med en anpassning av muskulaturen och detta resulterar i träningsvärk. Det många inte tänker på är att ett av symtomen av träningsvärk är faktiskt svaghet. Svaghet i muskulaturen är det symtom som håller i sig längst, ca 2 v! Detta innebär att även när du inte är öm i musklerna längre så har du fortfarande inte fått tillbaka ursprungsstyrkan förrän efter 2 v. All träning under denna tid går därför lite tungt och du kan inte öka i styrka.

Riktigt dålig tajming blir det ju då om man börjar denna styrketräning för nära skidresan. Jag har till och med hört talas om att man börjar träna 1-2 v innan för att förbereda sig. Detta innebär ju då att man till och med kan vara svagare i benen när man ställer sig i backen för första åket!

Mitt råd är helt enkelt att börja träna benen (om du inte redan hållit igång benträning från tidigare alltså) åtminstone 6 veckor innan skidresan. För att helt enkelt hinna få till stånd en faktiskt styrkeökning innan resan. Optimalt vore dock att börja 12 veckor innan för att få ut maximalt av träningen. Man brukar säga att det tar ca 8 v bara för nervsystemet att anpassa sig optimalt och aktivera musklerna på bästa sätt. Detta kallar vi för neuro-muskulär anpassning.

En annan sak som är viktig att tänka på är att efter en dag i backen har man gjort av med väldigt mycket kolhydrater. En professor i Idrottsmedicin på KI berättade att han gjorde ett test efter att ha åkt nerför hela berget och upptäckte då att glykogenförråden var ganska tömda. Så se till att äta ordentligt och fyll på med kolhydrater under de dagarna. Dagen efter vill man ju inte börja på minus och ha för dåligt med energi under åkningen, för då ökar så klart risken för skador.

Jag hoppas ni tänker på detta nu inför skidsäsongen!

Lycka till, och ha en riktigt bra vintersäsong…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: