Stoppa din artros redan i ung ålder! En inledning på ämnet artros. Del I

Artros är den vanligast sjukdomen som försätter människor i inaktivitet. Men detta rör ju framför allt 65 åringar och äldre. Så varför ska jag som ung 30-40-åring bry mig om detta?

Var fjärde person i Sverige över 45 år beräknas ha artros i någon led. Alltså mer än 1 miljon svenskar har artros, som därmed är Sveriges vanligaste kroniska sjukdom.

Artros benämns som en ledsjukdom, en icke-inflammatorisk ledsjukdom. Det vill säga, denna typ av ledsjukdom beror inte på någon reumatisk bakgrund eller auto-immun sjukdom. Artros är en ledsjukdom där brosket degenererat/destruerats och kan därför inte längre utgöra en fin glidyta i leden. I förlängningen innebär det att hela leden påverkas: Nästan inget brosk kvar där skelett möter skelett och även skelettpålagringar bildas, ligament och muskler mm påverkas av ledens dåliga funktion.

Den här bilden av en sjuk led brukar vi normalt sett inte behöva ta hand om förrän vi är i 50-60-års åldern. Så varför tänka på det i 30-års åldern? Helt enkelt för att artrosen börjar i 30-40 års ålder. Artros tar lång tid att utveckla, många år innan symtomen är tydliga till och med. Det går inte att få det bekräftat till 100% via röntgen ens när den är långt framskriden, därför att en person kan ha väldigt mycket besvär av en led, men nästan inga förändringar syns på röntgen. En annan person kan ha väldigt lite besvär men där röntgen visar en väldigt sliten led utan brosk med skelettpålagringar. Landstingen har därför bestämt att man inte längre ska röntga för att diagnostisera artros, eftersom den kliniska diagnosen räcker. Med klinisk diagnos menar man att man ställer frågor om symtomen och undersöker leden manuellt.

Härefter följer en serie inlägg som avhandlar ämnet artros i lagom långa texter. Anledningen till valet av ämne är att ju tidigare man tar hänsyn till problemet desto större chans att stoppa utvecklingen av artrosen. Den nationella satsningen med artrosskolor innebär att sjukvården vill hindra försämringen som så småningom leder till operationer där man måste byta ut leden (plastikoperationer).

Vore skönt att slippa det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: