Sätet – kroppens viktigaste sträckarmuskel

Sätesmuskulaturens inaktivitet är ofta en anledning till ryggsmärta. Kan låta lite konstigt, men det finns en enkel orsak till detta. Jag ska bara försöka förklara det på ett vettigt sätt.

Sätesmuskulaturen är centrum för kroppens sträckarmuskulatur. Om vi tänker oss att baksidan av kroppens muskler bildar en kedja så har vi nerifrån upp vadmuskler, baksida lår (Hamstrings), sätet (som består av många lager muskler), ryggfiléerna på var sin sida om kotpelaren. Kedjan fortsätter sedan upp till latsen osv, men vi fokuserar nu på nedre ryggen, sätet och Hamstrings.

Sätesmuskulaturen (Glutéerna) är den men mest kraftfulla av dessa sträckare. När inte sätet används på rätt sätt överarbetar vi ryggmuskulaturen och Hamstrings, medan sätet förblir inaktivt. Detta är ett vanligt fynd hos alla mina patienter med ländryggssmärta. Någonstans längs vägen har personen i fråga ändrat rörelsemönster/aktiveringsmönster så att den starkaste och mest kraftfulla muskelgruppen inte gör sitt arbete. Det är relativt vanligt att det är ensidigt.

Det finns alltså en anledning till att många tränare genom historien har fokuserat på att bygga upp en stark sätesmuskulatur. Men det räcker inte att börja göra en massa övningar för sätet. Först måste man skapa en kontakt med muskulaturen, återskapa en neuromuskulär bana till muskulaturen.

Ett inaktiv säte kan ge många olika bekymmer, ländryggssmärta är endast ett av dem. Andra vanliga besvär är överbelastningssmärta i knäna, smärta i Hamstringsfästet eller dess senor pga överbelastning, Hamstringsrupturer, löparknä, hopparknä etc.

En nedsatt funktion i sätet hör ofta samman med en dålig kontroll på bäcken och bål. En god bålstyrka kan inte hålla emot den ökade belastningen på ryggen som skapas av att ryggmuskulaturen måste jobba hårt i alla lyft och rörelser.

Dagens lärdom; använd arslet ordentligt i träningen, och om du misstänker att du har svårt att få en bra kontakt med sätet sök då hjälp för instruktioner!

Må gott
SZ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: