Värme eller kyla på smärtan?

Jag får ofta frågan om man ska applicera värme när det gör ont, men svaret beror på vad för något som gör ont och varför. Först handlar det om att ta reda på om det är muskler eller en led som gör ont.

Muskelsmärta:
Är det muskler så blir följdfrågan om smärtan beror på en spänd och överarbetad muskel eller om det beror på en skada.
Instruktion akut muskelskada: Lägg aldrig värme på en akut muskelskada, vänta minst 3-5 dgr, annars spär värmen på den inflammatoriska processen som ökar svullnaden och smärtan i den.
Instruktion spänd muskel: Kör på! Lägg gärna värme flera ggr/dag, detta hjälper muskeln att slappna av och därmed kan cirkulationen genomsyra muskeln igen och påskynda återhämtningen.

Ledsmärta:
Återigen måste vi veta varför leden smärtar. Är det en svullnad med lite vätska i leden, dvs känns den tjock och trög kan det finnas en inflammatorisk process, vilket kan bero på överbelastning eller skada, det kan också vara en artros i leden som ger smärtan. Handlar det om ett ryggskott kan det vara dels led, men kan också handla om smärtsamt spänd muskulatur.
Instruktionen generellt när det gäller leder är att använda is/kyla för att lugna. En led som smärtar är allt som oftast irriterad eller med en liten pågående inflammation. Speciellt om den känns tjock/trög eller svullen. Lägg aldrig värme på en pågående inflammation! Är det ett ryggskott det handlar om så kan man prova sig fram. Vissa mår bättre av att isa, vissa av att värma upp.

Hoppas detta underlättar livets ständiga fråga: värme eller kyla? 😉

Ta hand om kroppen – den tar hand om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: