Pole dance, lite annorlunda träning

Förra helgen deltog jag i en möhippa och en av aktiviteterna var just Pole dance på Malmö Dansakademi. Jag har länge varit nyfiken på den typen av träning, men kommit till skott. Jag har nämligen hört att det är tufft och kräver styrka och därför varit intresserad av att prova. Jag var inte orolig för att inte klara eller orka, jag har ju ändå klättrat upp för några rep och stänger i mitt liv. Men att hänga på stången och få det att se lätt ut – det måste ju vara en utmaning.

Vi satte igång med en uppvärmning till musik – jätteroligt att röra sig till musik för övrigt, saknar det verkligen när jag glömmer att prioritera dans. Uppvärmningen varade ca 12 minuter, därefter visade instruktören första posen. Hon svepte upp på stången på ett väldigt elegant sätt och instruerade oss noga på att fokusera på benens arbete för att det inte ska bli för tungt för överkroppen. Det såg inte lika smidigt ut när vi hoppad upp, det kan jag säga.

Det som slår mig är att även om mycket av tyngden tas upp av benen, så blir det tufft för överkroppen OCH bålen att hålla kvar posen i flera sekunder medan man snurrar på stången. Vissa positioner var helt klart tuffare än andra, framför allt den när man hoppar upp och kramar om stången med innerlåren och därefter sträcker ut benen rakt fram. Dels kräver det rörlighet i baksidan av låren, men även riktigt bra styrka i magen (se bild), framför allt om man inte korsade fötterna!

IMG_8696 copy

Eftersom det var ett intro-pass för en möhippegrupp som skulle vara rolig så gick vi inte igenom så mycket grunder. Av den anledningen vet jag inte hur regelrätt Pole dance-träning fokuserar på att sakta bygga upp den styrka som behövs, eller om träningen är stegrande på samma sätt som konventionell styrke- eller konditionsträning. Men min åsikt är att stegring skulle vara av godo för samtliga som är intresserade av att träna. Min känsla efter det passet är att det skulle vara relativt lätt att överbelasta axlar bland annat, för man bara kör på eftersom det är så roligt.

En till två dagar senare kände jag av varenda muskel som fått jobba i passet, rejäl träningsvärk i nedre delen av magen, armarna, skulderpartiet och övre ryggen.

Innan jag testade så förknippade jag alltid pole dance med stripklubbar och filmer från 80-talet eller liknande. Det pågick en inre diskussion över vad som är nedvärderande på grund av vad exempelvis pole dance relateras till eller har stått för i många år. Men jag har alltid tyckt det vara roligt att gå emot tråkiga och hämmande åsikter och testa själv för att få en egen uppfattning och känsla av saker och ting.
Det vi tränar på i en danssal för att bearbeta musklerna och styrkan i kroppen har ju ingen annan med att göra, och framför allt, om jag skulle fortsätta träna pole dance så är det för att jag finner glädje i att arbeta med kroppen och försöka hitta den perfekta tekniken, positionen, känna smidighet och balans av att arbeta med överkropp och underkropp ihop på ett annorlunda sätt… Oavsett vad pole dance kan användas till på mindre respektabla etablissemang.

Vi kvinnor ska inte hämma oss själva på någon punkt…

Fick den här länken på lite annorlunda pole dance av en väninna, som stärker att vår negativa bild på pole dance som kvinno-nedvärderande kanske inte är den enda och absolut inte den rätta… 😉

Som vanligt; må gott och ta hand om er på alla punkter 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: