Ta hand om fötterna, så kanske de står ut med dig… ;)

Våra fötter består av en massa små skelettdelar och därmed en väldig massa leder. Biomekaniskt är uppbyggnaden av foten sådan att den ska dämpa stötar och samtidigt hjälpa till vid frånskjut, det vill säga att den funkar som en fjäder – spänns ut vid kraftabsorption och skjuter iväg när spänningen släpps och alla delar drar ihop sig igen.

Fötterna utsätts för mycket; belastning av gång, löpning och hopp, men även det statiska ståendet som tröttar ut musklerna mer än när vi är igång. Musklerna i fotsula och underben arbetar extremt mycket bromsande för att stötta upp och absorbera krafter när vi sätter i fötterna (excentriskt arbete) vilket är tyngre än det är att skjuta ifrån. En relativt hastig viktuppgång kan också bli väldigt tuff för fötterna, det tröttar ut muskler och töjer ut lederna.

Inte nog med det, vi underlättar ju inte alltid för fötterna. Med handen på hjärtat, hur ofta väljer vi inte design före funktion? Jag måste erkänna att jag är lyckligt lottad som alltid kan ha sköna skor och Birkenstock på jobbet – inget annat förväntas av mig. TROTS det, så är även mina fötter trötta på eftermiddagen. Tar jag 5 min om dagen att träna mina fötter? Nej, det gör jag inte. Jag brukar passa på att ta av mig skorna och låta tår och fötter leka runt lite medan jag skriver journalerna. Jag har alltid en liten boll att mjuka upp fotsulan med nära skrivbordet.

Mina favoritrörelser jag använder för att hålla liv i fötterna, hålla muskler fräscha, släppa på spänningar och behålla kontroll på tårna hittar du i denna video.
Har du lite småbesvär med fötterna från tåleder, trötthetskänsla eller ömhet under fotsulan så kan dessa övningar vara bra att börja med. Man ska dock komma ihåg att många av små musklerna i underbenet stöttar upp våra valv i fötterna och kan också behöva avslappning och uppmjukning. Mjuka upp vadmuskulaturens olika delar med Foamroller eller liten boll där också.

Visa dina fötter lite omtanke, så håller de i längden..

Friska hälsningar 😉
Shirin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: