Härliga träningsvärk! Eller?

I veckan började jag äntligen träna som vanligt igen efter min cykelolycka för 9 veckor sedan. Fram tills nu har jag fokuserat på att komma igen på jobbet och underhålla bålstyrkan enbart. Nu tog jag mig äntligen tid att träna hela kroppsprogram igen. Precis som väntat sätter min träningsvärk igång dagen efter. Det ”normala” är att träningsvärken peakar 48 h senare, men i mitt fall är det alltid 24-30 h senare. Och det känns ju sååååå skönt! Lite stelhet och lite ont som bevisar att jag igen börjat med något som jag inte gjort på ett tag.

Är träningsvärk något att sträva efter? Nej, absolut inte. Träningsvärk kommer av att muskulaturen arbetar på ett sätt som är ovanligt för den, vilket kan handla om annorlunda rörelser, annan belastning, arbete i en annan längd än vad den är van vid, eller belastning i annan arbetsriktning – exempelvis högre belastning i den excentriska fasen. Varför inte sträva efter träningsvärk då?

Jo, anledningen till min åsikt här är att förutom de vanliga symtomen som vi alla känner igen av träningsvärk (stelhet och ont i musklerna) och som oftast håller i sig kring 5 dgr om det är en lite mer rejäl träningsvärk, så finns det ett annat symtom som inte så många känner till. Och det är svaghet. En muskel med träningsvärk är fysiologiskt svagare, det vill säga klarar inte att producera lika mycket kraft, och det symtomet håller i sig i ungefär 2 v, men en successivt minskande svaghet under återhämtningstiden. Förutom att det drabbar ren styrkeutveckling, så blir även koordinationen sämre. Så om du är en idrottare som behöver prestera lite då och då under veckorna så blir ju träningsvärken rent negativ för dig.

Denna kunskap är även viktig för alla tränare. Att dra igång träningar med full fart och pressa spelare efter ett uppehåll eller på ett läger för att ”få fart på dem” ger rent negativa följder för kommande träningsdagar/vecka. Höga krav ställs på idrottarna, samtidigt som de brottas med stela och ömma kroppar som inte är lika effektiva på grund av träningsvärken. Den ökade mentala stressen som läger eller uttagningar (även i den egna klubben) ger har visats ge en ökad skaderisk, addera då träningsvärk och fysisk trötthet till den bilden och skaderisken ökar ytterligare.

Ju mer kunskap vi har, desto bättre beslut kan vi ta!

Må gott
Shirin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: