Välj din omgivning

Denna vinter har burit med sig en hel del utmaningar. Förutom sedvanliga sjukdomar och det konstanta mörkret så bjuds man förstås på livets vanliga onödiga överraskningar som jag önskar jag kunde få slippa ibland. Kanske känns dessa utmaningar alltid tyngre under vintern då omgivningarna inte direkt ger någon energi.

Min lösning i såna här tuffa perioder är att fokusera extra mycket på arbetet och allt som måste göras, och alla som behöver min hjälp och att se till att företaget går som det ska etc. Denna vintern har varit extra tuff för mig då utmaningarna nästan har varit överväldigande och mycket hopade sig under en intensiv period, både arbete och i relationer. Min räddning under de värsta veckorna var de närstående människor som jag under livets gång väldigt noggrant valt ut. De som ger mig kärlek, omtanke, råd utifrån mitt bästa, och som vill leva ett lika ärligt och omtänksamt liv som jag vill. Dessa människor har hjälpt mig få den paus jag behövt från tunga omständigheter, ge mig både fysiska och mentala kramar, låtit mig prata ut min sorg och besvikelser för att kunna gå vidare och se framåt.

När jag lyckades kravla mig upp från botten beslutade jag mig för två saker;

  • Alltid tillåta mig själv att ta tid till det som ger mig energi istället för att gömma mig och vänta på bättre tider.
  • Sluta bestämma mig i förväg för vad jag ska göra varje dag och varje helg. Jag måste lämna rum för spontanitet, men framför allt för att lära mig lyssna på vad jag känner för att göra ibland – inte bara fokusera på det jag måste göra.

Även om det jag måste göra är saker jag själva valt eller till och med älskar att göra, så måste det finnas en paus från måsten… 🙂 Detta är anledningen till att många egenföretagare får stressproblem – det går att jobba hur mycket som helst. Jag brottas fortfarande med den balansen. Är det arbete för mig nu när jag sitter och skriver denna blogg? Eller är det bara min hobby? Känner jag ett tvång att skriva något för att hålla bloggen vid liv? I all ärlighet; ja, det gör jag, men jag skriver också för att jag älskar att skriva och dela med mig. Så kanske 50% jobb och 50% hobby.

Den här upplevelsen i vinter har öppnat mina ögon för hur lätt det kan vara att få seriösa problem med stressyndrom. För någon månad sedan delade jag på Facebook-sidan om symtom att hålla uppsikt över som varnar för när kroppen börjar reagera på alltför långvarig stress. Jag har varit på gränsen för detta tidigare och känner igen när kroppen börjar signalera att jag jag pushar för hårt. Mina signaler är magen, dålig sömn (kan inte somna eller vaknar ofta), biter ihop käken (både dagtid och nattetid och kan till och med vara öm/uttröttad i käkarna vissa morgnar). Eftersom jag vet vad detta rör sig om kan jag ta vissa beslut för att förändra läget och ta det lite lugnare. Men det är bara ena delen. Ännu viktigare är människorna i min omgivning. Att lyssna på kroppen och att ha närstående som jag kan lita på i alla lägen är mitt säkerhetsnät för att undvika pusha mig till en plats jag inte vill vara på.

Alla behöver detta. Alla behöver lyssna på sin kropp – för den talar om precis vad som pågår. Alla behöver också välja människorna omkring sig, för det är de som påverkar oss i vår utveckling. Jag vill bara utvecklas åt ett håll – det rätta!

Glad alla hjärtans dag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: